sábado, 29 de diciembre de 2012

'We don't need no education'


29/12/2012 

Avui és més modern criticar l'escola que donar-hi suport públicament. Evidentment l'escola està plena d'imperfeccions, però la presència d'imperfeccions no invalida la noblesa d'una causa. L'escola és una noble causa imperfecta. Podem subratllar la seva noblesa o les seves imperfeccions, però convindria ser conscients que amb el nostre gest contribuïm a una de les dues coses.
Mentre que puc recordar un gran nombre de cançons crítiques amb l'escola, em costa dir el títol d'una que en parli bé. Quantes vegades en sentir Another brick in the wall , de Pink Floyd, no hem afegit la nostra veu al cor de nens que canta: " We don't need no education / We don't need no thought control / No dark sarcasm in the classroom / Teachers leave them kids alone ". Podem intentar defensar-nos de l'acusació de complicitat al·legant que tot just és una cançó. El problema és que n'és una més. Recordo Kodachrome de Paul Simon: " When I think back / On all the crap I learned in high school / It's a wonder /I can think at all ". O Alice Cooper cridant: " School's out for summer /School's out forever / School's been blown to pieces ". Com a coda, hi afegeixo aquesta joia de Dead Prez: "Students fight the teachers and get took away in handcuffs ".
Són, efectivament, cançons. Però a cap dels nostres avis li hauria passat pel cap en cap moment cantar res de semblant. El que crida l'atenció és que el nostre sentit comú democràtic no se senti, com a mínim, desconcertat. Victor Hugo estava convençut que una escola que s'obre és una presó que es tanca. De vegades fa l'efecte que nosaltres no volem diferenciar entre presons i escoles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario